Pocherfabriken i Turin 1960

Året är 1960. Här ser vi Arnaldo Pocher (till höger) i den lilla fabriken  i Turin. Produktionen går på högvarv. I en intervju säger han: ”För mig är modelbyggandet sann poesi. Jag har inga fasta arbetstider. Jag tar aldrig semester. Jag arbetar efter inspiration. Ibland går jag upp mitt i natten och jobbar för att inte tappa bort en idé. Det händer att jag arbetar från tidig morgon ända till midnatt. Sedan går jag hem glad och sjungande.” Ja, den gode Arnaldo verkar ha jobbat så mycket att han inte ens hann stänga gylfen ordentligt 😉

I Pocherbulletinen kan du läsa mer om Pochers historia med många gamla intressanta bilder.

 

 

Arnaldo Pocher – modelljärnvägskonstnären

 Arnaldo Pocher

Arnaldo Pocher (i vit skjorta på bilden) är en av de främsta profilerna bland tillverkarna av modelljärnvägar och känd över hela världen för sin känsla för detaljer och hantverksmässiga produktion.  

Sporrad efter att ha sett en modelljärnväg utställd i Turin börjar Arnaldo Pocher 1949 tillverka modelljärnvägstillbehör på sin fritid. Redan nu kunde man se hans konstnärliga touch som kom att utmärka hela hans produktion fram tills dess Rivarossi tar över tillverkningen. I början sker all tillverkning i mässing och målningen sker för hand. 1954 kommer de första gods- och personvagnarna tillverkade i plast och 1956 börjar man marknadsföra produkterna utanför Italien.

En av de som får upp ögonen för Pochers detaljrika vagnar är Bengt Ranert på företaget Rosengren & Riis AB i Malmö. Han tar kontakt med Pocher och får dem att tillverka en godsvagn (Thermotransport). Det blir början på en lång rad modeller efter svenska förebilder.