Pochers lättvindiga modeller

Pocher Transfesa med SJ-littera Gus

1963 flyttades delar av Pochers produktion över till Rivarossi som ville göra enklare och billigare modeller. Men det motsatte sig naturligtvis Arnaldo Pocher. Rivarossi tog då saken i egna händer och skapade 500-serien, med modeller utan egentlig förebild och delvis baserad på delar från tidigare modeller. Eftersom Rivarossi ägde modellnamnet Pocher, kunde man märka även 500-serien med Pocher Torino.

Nu finns en ny Pocherbulletin som ingående beskriver de tre svenska modellerna i serien – Fyffes, ASG och nämnda Transfesa.

Pocherbulletinen nr 5 ute! Temanummer om Pochers resgodsvagn DF5.

Pocher DF5 resgodsvagn

1959 producerade Pocher den första modellen av en tvåaxlig post/resgodvagn. Det blev en trevlig svensk vagn som försågs med SJ Litt DF5 och nr 2884. I det nya numret av Pocherbulletinen kan du läsa om vagnens historik och fakta om modellen. Dessutom finns information om den tyska varianten av samma vagn. Klicka här för att köpa ditt exemplar.

En svensk och en spansk Transfesa

När Pocher lanserade den billigare 500-serien såg man till att även den svenska marknaden fick några vagnar, nämligen Fyffes- och ASG-vagnarna samt en försvenskad version av en spansk Transfesa-vagn som kom ut 1966. Den svenska verkar bara ha funnits i en version medan den spanska även såldes med ett kylaggregat på gavlarna.

Transfesa SJ
Den svenska Transfesa-vagnen med littera Gus 42805

Transfesa Renfe
Den spanska versionen med hål för kylaggregatet

Se även detta inlägg som handlar om takfärgen på Transfesa-vagnen

Små, små skillnader

Pocherakademins syfte är att indexera och beskriva samtliga varianter av Pochermodeller. De flesta finns redan omnämnda (till exempel i Jan-Erik Heikefelts bok ”Svenska modelltåg”), men då och då råkar vi på en okänd avart vilket för oss i akademien är lite som att hitta en tre-skilling banco 🙂

Nyligen hittade vi denna variant av Åkerlund & Rausingvagnen:

Åkerlund & Rausing

Den här vagnen har en annorlunda märkning gentemot de andra vagnarna i serien (jämför bilden nedan). Under littera- beteckningen står det:

”G jta 30m2”  vilket troligtvis är en förkortning för golvyta. Denna lilla text saknas på alla andra varianter vi har sett tidigare. Observera även de små skillnaderna i typsnittet.

Åkerlund & Rausing

Det vore jätteintressant att få veta om någon annan också har denna variant hemma. Eller andra varianter som inte finns beskrivna tidigare. Hör av er i så fall.

.

Nr 315 Åkerlund & Rausing

Åkerlund & Rausing

Åkerlund & Rausingvagnen var en av Pochers G-godsvagnar som kom ut på marknaden 1958. Den fick littera G 43936 och blev omedelbart en favorit bland modelljärnvägsrallarna.

Åkerlund & Rausing var Sveriges ledande förpackningsföretag och grundades av bland andra Ruben Rausing. Bolaget finns kvar än idag fast nu under namnet ÅR Carton.

Förebilden för Pochers Felixvagn

Litt G 37265 "Felix"

Här är förebilden till Pochers Felixvagn med det gamla Felixmärket (ett stiliserat katthuvud). 1955 försvann märket och ersattes av det rektangulära röda märket som används än idag. Dessa grönvita vagnar fortsatte dock att rulla några år till innan de vartefter blev ersatta av helvita Grf-vagnar med det nya märket.