Arnaldo Pocher – modelljärnvägskonstnären

 Arnaldo Pocher

Arnaldo Pocher (i vit skjorta på bilden) är en av de främsta profilerna bland tillverkarna av modelljärnvägar och känd över hela världen för sin känsla för detaljer och hantverksmässiga produktion.  

Sporrad efter att ha sett en modelljärnväg utställd i Turin börjar Arnaldo Pocher 1949 tillverka modelljärnvägstillbehör på sin fritid. Redan nu kunde man se hans konstnärliga touch som kom att utmärka hela hans produktion fram tills dess Rivarossi tar över tillverkningen. I början sker all tillverkning i mässing och målningen sker för hand. 1954 kommer de första gods- och personvagnarna tillverkade i plast och 1956 börjar man marknadsföra produkterna utanför Italien.

En av de som får upp ögonen för Pochers detaljrika vagnar är Bengt Ranert på företaget Rosengren & Riis AB i Malmö. Han tar kontakt med Pocher och får dem att tillverka en godsvagn (Thermotransport). Det blir början på en lång rad modeller efter svenska förebilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *