Om Pocher

Den italienska tillverkaren Pocher är kanske mest känd för sina exklusiva byggsatser av bilar i skala 1:8. Men de hade också en småskalig produktion av modelljärnväg och tillbehör i skala H0 (1:87) under 1950-60-talet.

Modellerna var, jämfört med andra märken på den tiden, mycket detaljerade och välgjorda. De första modellerna tillverkades i mässing. 1953 kom de första vagnarna i cellulosa-acetat (plast) och 1957 gick man över till det nya materialet polysterol som var ett mera beständigt material. Sammansättning och målning skedde för hand och upplagorna var sällan större än tusen exemplar per modell.

1963 flyttades delar av produktionen över till Rivarossi. Tyvärr ledde den storskaliga produktionen till en enklare kvalitet på vagnarna jämfört med tidigare. De sista vagnarna som märktes med Pocher lämnade fabriken runt 1969.

Pocher hade många svenska modeller i sitt program (flera litt G godsvagnar, litt H kylvagnar och även en litt C3c personvagn och en Df postvagn) vilket gör det kul att samla Pochermodeller. Det är inte alls omöjligt att få ihop alla vagnar även om några är ganska sällsynta.