Små, små skillnader

Pocherakademins syfte är att indexera och beskriva samtliga varianter av Pochermodeller. De flesta finns redan omnämnda (till exempel i Jan-Erik Heikefelts bok ”Svenska modelltåg”), men då och då råkar vi på en okänd avart vilket för oss i akademien är lite som att hitta en tre-skilling banco 🙂

Nyligen hittade vi denna variant av Åkerlund & Rausingvagnen:

Åkerlund & Rausing

Den här vagnen har en annorlunda märkning gentemot de andra vagnarna i serien (jämför bilden nedan). Under littera- beteckningen står det:

”G jta 30m2”  vilket troligtvis är en förkortning för golvyta. Denna lilla text saknas på alla andra varianter vi har sett tidigare. Observera även de små skillnaderna i typsnittet.

Åkerlund & Rausing

Det vore jätteintressant att få veta om någon annan också har denna variant hemma. Eller andra varianter som inte finns beskrivna tidigare. Hör av er i så fall.

.

Nr 315 Åkerlund & Rausing

Åkerlund & Rausing

Åkerlund & Rausingvagnen var en av Pochers G-godsvagnar som kom ut på marknaden 1958. Den fick littera G 43936 och blev omedelbart en favorit bland modelljärnvägsrallarna.

Åkerlund & Rausing var Sveriges ledande förpackningsföretag och grundades av bland andra Ruben Rausing. Bolaget finns kvar än idag fast nu under namnet ÅR Carton.

Förebilden för Pochers Felixvagn

Litt G 37265 "Felix"

Här är förebilden till Pochers Felixvagn med det gamla Felixmärket (ett stiliserat katthuvud). 1955 försvann märket och ersattes av det rektangulära röda märket som används än idag. Dessa grönvita vagnar fortsatte dock att rulla några år till innan de vartefter blev ersatta av helvita Grf-vagnar med det nya märket.

Nr.314 – Litt G ”Felix”

Felix

1958 kom den andra modellen av en svensk godsvagn. Det blev den trevliga Felix-vagnen med artikelnummer 314 och littera G nr 37305. Under de tio år modellen fanns i sortimentet tillverkades den i fyra olika versioner, bland annat med ett annat driftsnummer (43936). Mer information om Pochers vagn och dess förebild hittar du i Pocherbulletinen nr. 2.

Förebilden för Pochers Thermotransportvagn

Thermotransport litt GHz 47525

Den här Ghz-vagnen är förebilden till Pochers Thermotransportvagn. Vagnen på bilden har nummer 47525 medan Pochers modell fick nr 47521. Den vita texten ”Frystransport med temperaturgaranti” är dock en senare variant än motsvarande text på modellen.

Thermotransport AB grundades 1956 som ett dotterbolag till Helsingborgs Fryshus AB. Bolaget hade hand om både landsvägs- och järnvägstransporter och växte kraftigt i samband med ökad konsumtion av fryst mat.

Tittar man närmare på Pochers modell så ser man namnen på alla fyra företagen som var inblandade i frystransporterna; Thermotransport, SJ, Helsingborgs fryshus AB och SLAB (Svenska Lastbil AB).

Du kan läsa mer om företaget Thermotransport och Pochers modell i första numret av Pocherbulletinen. Beställ ditt exemplar här.

Nr 312 Thermotransport – Pochers första svenska modell

312 Thermotransport

1957 tillverkade Pocher den första modellen efter svensk förebild. Det blev en Thermotransport frysvagn med Litt GHz 47521 och katalognummer 312. Bengt Ranert på Rosengren & Riis AB i Malmö hade tidigare försett Pocher med underlag och ritningar, men trots det blev vagnen 3 cm för kort och innan en ny version kom ut på marknaden hann tre versioner produceras.